Restauranger och mat på Kos

Det finns gott om restauranger som passar olika smaker på Kos. Många restauranger har väldigt internationella menyer som går att hitta på turistorter omkring världen, men även flera traditionella tavernor där man kan smaka på lokala specialiteter som fyllda grönsaker, eller krasotiri som är en ost tillagad med vin.

Vildkanin och sur ost
Andra lokala specialiteter är vildkanin med lök, olika fiskrätter och ostar, t.ex. galomitzithra som är en mjölkig ost och xinomitzithra som är en sur ost. Smaka även på de många söta bakverken som t.ex. baklava, loukoumades eller halva med honung.

Turkiska influenser
Det grekiska och turkiska köket har många likheter med varandra och speciellt på Kos kan man stöta på en hel del maträtter som även återfinns i Turkiet, t.ex. adani kebab som är en sorts kryddstarka köttfärsbiffar med yoghurt, rödlök och färsk persilja på ett strimlat pitabröd. Detta är inte så konstigt med tanke på att det turkiska fastlandet bara ligger 4 km bort och Kos länge var ockuperat av turkarna. Även idag bor det fortfarande en turkisk minoritet på ön som lever sida vid sida med grekerna.

Lofaki
Är en populär restaurang som ligger bara ett stenkast utanför huvudstaden Kos. Restaurangen är som gjord för romantiska middagar och bjuder på en alldeles fantastisk solnedgång med utsikt över både det turkiska fastlandet och flera mindre grekiska öar. Som om inte utsikten vore nog så serverar restaurangen även oerhört god och vällagad mat. Prova gärna på honungskyckling eller lofaki grisfilé.

Taverna Oromedon
Ligger i den pittoreska bergsbyn Zia och är en av Greklands 40 bästa restauranger. Även om restaurangen är mycket populär bland både turister och lokalbor så lyckas den hålla upp den goda standarden och är känd för sin snabba service, det vänliga bemötandet och inte minst den supergoda maten som representerar grekisk mat då den är som bäst.

Nattlivet på Kos är vida beryktat och ön är bland många känd som en partyö. Speciellt under sommaren så invaderas ön av tusentals ungdomar som festar loss på de många barerna och nattklubbarna som finns på ön.

Prisvärda resor till Kos >>