Att se och göra på Kos

Det går dagligen flera bussar från staden Kos till de största orterna på ön. Det smidigaste sättet att utforska ön är dock genom att hyra en bil eller en moped. Kos hamn är livligt trafikerad och det går t.ex. att göra dagsturer till någon av de näraliggande öarna eller till Bodrum som ligger i Turkiet.

Kos stad
Kos är öns huvudstad och här låg även den antika staden Kos som grundades år 366 f.Kr. För den som är intresserad av historia kan ett besök på det arkeologiska museet vara intressant. Här kan man se flera antika fynd som har gjorts vid utgrävningar på ön. I staden finns även ruinerna av ett tempel som var helgat gudinnan Afrodite och en romersk teater. Asklepieion var ett antikt sjukhus byggt på 300-talet f.Kr. och är Kos mest framstående arkeologiska sevärdhet. En av Kos symboler är Nerantzia-slottet som ligger alldeles vid hamnen i huvudstaden. Slottet är byggt på 1400-talet ovanpå ruinerna av ett äldre bysantinskt slott.

Bergsbyn Zia
Zia är en liten bergsby som ligger ca 17 km sydöst om Kos stad, på sluttningarna av berget Dikeos som är Kos högsta punkt. Från byn har man en mycket vacker utsikt och både turister och lokalbor kommer hit för att beundra solnedgången på kvällarna. I byn finns det flera butiker som säljer lokala produkter och mysiga tavernor som erbjuder en variation av traditionella maträtter. Antimachia är en by som är belägen på en platå i mitten av Kos. De traditionella husen i byn och vindmyllorna är byns främsta attraktioner, men det venetsianska slottet från 1500-talet är också värt ett besök.

Båt till Kalymnos
Om man känner sig sugen på att besöka någon annan grekisk ö under sin semester så kan man ta en båt till den näraliggande ön Kalymnos från det lilla samhället Mastichari. I Mastichari finns det även flera mysiga små tavernor där man kan äta goda fiskrätter gjorda på fisk som är fångad samma dag.

Folkloremuseet i Kefalos
Om man är intresserad av det traditionella livet på Kos så kan man besöka folkloremuseet i Kefalos. Här kan man bekanta sig med olika hantverk som är gjorda på Kos och lära sig mer om hur livet på Kos var då invånarna bara livnärde sig på lantbruk och fiske.

Simma till Kastri
Mitt emot stranden i Kefalos ligger en liten ö som kallas för Kastri. Det finns mycket lite vegetation på ön och på ena sidan finns ett litet kapell i vitt och blått som är helgat S:t Nicholas som är seglarnas skyddshelgon. På den andra sidan av ön finns en stor klippa på vilkens topp ruinerna av ett gammalt slott är synliga. Det går att nå ön genom att simma från stranden i Kefalos.

Ta sig runt
Det bästa sättet att ta sig runt ön är med bil eller med skoter. På turistorterna finns det gott om biluthyrare men konkurrensen bland dem är hård och det är därför bäst att jämföra priserna hos flera uthyrare innan man slår till.

Besök grannöarna
Då man är på Kos och har tillgång till några av de renaste och klaraste vattnen i Medelhavet så måste man passa på och åka på en båttur. Den som gillar att sola och bada kan välja en båttur som erbjuder en lugn dag ute på havet med många svalkande dopp i havet. I fall man inte orkar ligga i solen hela tiden så kan man åka på en båttur där man får se tre olika öar på en och samma dag, Kalymnos, Platia och Pserimos. Dessa båtturer säljs överallt på resmålen. Det lönar sig dock att jämföra priser och noga kontrollera vad som ingår i båtturen. Vill man åka på en längre utflykt och vara borta någon dag, går det under högsäsong snabbfärjor till Samos. Färjan tar runt fyra timmar.

Prisvärda resor till Kos >>